hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 7 mart

    Tarihte bugün: 7 mart
    expand

    Sinema yönetmeni Stanley Kubrick, 1999 yılında hayata veda etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'li sinema yönetmeni Stanley Kubrick, 26 haziran 1928'de Bronx'ta doğdu. Teknik kusursuzluk arayışı, entelektüel sembolizmi, efsanevi mükemmelciliği ve ince detaylarıyla tanındı.
     
    Kariyerine New York'ta yayımlanan 'Look' dergisine amatör fotoğraflar çekerek başladı. Kısa zamanda derginin fotoğrafçılarından biri oldu.
     
    İzlediği filmlerden daha iyisini yapabileceğine inanarak yönetmenliğe başladı. İlk filmleri, 'Fear and Desire', 'Killer's Kiss' ve 'The Killing' ile kendini ispatladı. 'Paths of Glory' ve 'Spartacus' ise onu iyi yönetmenler arasına yükseltti.
     
    1960'lı yıllarda 'Lolita' filmini çekmek üzere İngiltere'ye gitti ve yaşamının geri kalanını bu ülkede geçirdi. Daha sonra çektiği 'Dr. Strangelove', satirik komedyanın sinemadaki önemli örneklerinden biri olarak kabul edilir.
     
    Ancak Stanley Kubrick'i 20'nci yüzyılın en önemli yönetmenlerinden biri yapan, 1968 MGM Cinerama yapımı '2001: A Space Odyssey' ve 1971 yapımı 'A Clockwork Orange'dır.
     
    William Makepeace Thackeray'in bir romanının sinemaya uyarlanması olan 'Barry Lyndon', Jack Nicholson'ın oynadığı 'The Shining', üzerinde yaklaşık yedi yıl çalıştığı savaş filmi 'Full Metal Jacket' ve son anda yapmaktan caydığı 'A.I.: Artificial Intelligence' Kubrick efsanesini sürdüren filmler oldular.
     
    Arthur Schnitzler'in 'Traumnovelle' romanından uyarlanan ve Tom Cruise ile Nicole Kidman'ın rol aldıkları 'Eyes Wide Shut'ı bitirdikten birkaç gün sonra ölen Kubrick, Childwickbury Manor, Hertfordshire, İngiltere'de toprağa verildi.
     
    Önemli filmleri
     
    'Eyes Wide Shut' (1999), 'Full Metal Jacket' (1987), 'The Shining' (1980), 'Barry Lyndon' (1975), 'A Clockwork Orange' (1971), '2001: A Space Odyssey' (1968), 'Dr. Strangelove' (1964), 'Lolita' (1962), 'Spartacus' (1960), 'Paths of Glory' (1957)
     
    Günün diğer önemli olayları
     
    MÖ 322: Klasik Yunan felsefesinin kurucularından Platon'un öğrencisi Aristo öldü.
    1875: Bolero adlı betesiyle ünlü Bask kökenli Fransız besteci Joseph-Maurice Ravel hayata geldi.
    1886: İlkel bilim ve dinlere ilişkin keşifleriyle tanınan antropolog Wilson Dallam Wallis doğdu.
    1917: Nick Larocca'nın 'Original Dixiland Jazz Band' adlı orkestrası, ilk caz plağını New Jersey'deki Victor Co. plakçılık şirketi için doldurdu.
    1927: İstiklal Mahkemeleri'nin görevi sona erdi.
    1954: Petrol işletmeciliğini yabancı sermayeye açan Petrol Yasası kabul edildi. Petrol İşleri Genel Müdürlüğü kuruldu.
    1969: Golda Meir, İsrail'in ilk kadın başbakanı oldu.
    1977: Pakistan'da seçimleri Zülfikar Ali Butto kazandı.
    1979: ABD uzay aracı Voyager-I, Jüpiter ve Uranüs'ün Satürn gibi halkalara sahip olduğunu keşfetti. Voyager-I, Jüpiter'in halkalı fotoğraflarını dünyaya gönderdi.
    1983: Zonguldak Ereğli Kömür İşletmeleri'nin Kandilli üretim havzasındaki Armutçuk Ocağı'nda meydana gelen patlamada 102 kişi öldü, 86 kişi yaralandı.
    1989: Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde dini inanç sebebiyle boyun ve saçların örtü veya türbanla kapatılmasını serbest bırakan yasayı iptal etti.
    1990: Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, gazeteci ve yazar Çetin Emeç ve şoförü Ali Sinan Ercan, uğradıkları silahlı saldırıda yaşamlarını yitirdi.
    2001: Karikatürist Necmi Rıza Ayça 87 yaşında İstanbul'da öldü.
     
    Tarihte bugün arşivi

    Ekim ayı arşivi
    Kasım ayı arşivi
    Aralık ayı arşivi
    Ocak ayı arşivi
    Şubat ayı arşivi
    1 mart
    2 mart
    3 mart
    4 mart
    5 mart
    6 mart

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow